Lucky Life

My life is filled with lots of love & joy
and amazing people that I can not live without!
I belive I have a blessed life!
Thats why the name Lucky Life

05 juni 2012

20 tips på miljødagen :-)

20 tips på miljødagen. Investering for både framtid, lommebok og humøret.

av Tore Jardar Johannessen Wirgenes
 1. Utnytt årstidene; høst av naturens matkammer. Bærtur, sopptur, fisketur og kanskje jakt?
 2. God mosjon i det fri er også en investering i kroppens helse. Kombineres med punkt 1. Helse er også en del av miljøspørsmålet.
 3. Det er forbudt å kaste matrester! Lag mat med råvarer. Helst lokale og uten giftige sprøytemidler. Gjør det til en sport å kutte ut ferdigproduktene. Prøv å halvver kjøttmengden i oppskriftene. Kjøtt bør fortrinnsvis komme fra dyr som spiser utelukkende grass.  Grønnsaker er aldri feil. Velg fisk som ikke er fra oppdrett. Lag restemat. Mat er en kjempeviktig del av miljøutfordringen.
 4.  Planlegg en kjøkkenhave med grønnsaker, urter og bær. I en miljøsammenheng gir dette store utslag. Skaff deg en bok, les og lær hvis du ikke har grønne fingre;)
 5. Hver flink med kildesorteringa - matavfallet brukes til kompost i kjøkkenhagen, da får du avslag på de kommunale avgiftene!
 6. Sykkel må ikke undervurderes. Mosjon og miljøbesparelse går fint sammen. Det finnes også elsykler som gjør sykkelturen til og fra jobb til en lek. Bedre helse og mer i lommeboka.
 7. Elbilen har blitt like tøff som vanlige biler, og bonusen er at det er en vinner for økonomien. Skal du ha ny bil må elbil vurderes. Ingen land selger flere elbiler enn Norge!
 8. Ferie og opplevelse er viktig. Ikke bare for kropp og sjel, men også for å øke kunnskapen. Prioriter ferie i Norge, og vurder tog den ene veien på tur i Europa? Ta feks flyet hjem. Ved lengre flyturer, reis til eksotiske land som virkelig trenger turismen. Reis gjerne på spesielle økoturisme reisemål. Reis for å utforske kulturer og mat. På flyreiser for ferie er det smart å betale CO2 kvote. Det er ikke så dyrt, hvis du har råd å reise. Larvik og Vestfold er et fantastisk feriemål, og de enkle løsningene for ferien er ofte de beste. Høyt og Lavt i Lardal erstatter fint en tur til Liseberg eller Tusenfryd. Ble tidligere kåret til en av landets beste fornøyelsesparker. 
 9. Kjøp gode varer med kvalitet. Har du ikke råd, så kjøp brukt! Reparer gammelt heller enn å kjøpe nytt.
 10.  Gaver bør være sjøllagde, mat/drikke eller opplevelser. Gi bort noe brukt og personlig enn å kjøpe noe kjøpt.
 11. Det er mye å spare på god isolering av huset. Når huset er godt isolert kan man tenke på oppvarming. God gammeldags vedhogst er en bra vinteraktivitet for hele familien. Mange bønder er glade for litt opprydning. Du får også god mosjon. Dropp elvarme i rom du kun går i gjennom og slå av lys der du ikke befinner deg.
 12. Skriv et leserinnlegg om miljø, klima eller annet relevant - engasjer unge og voksne.
 13. Gjør det til en konkurranse å aldri kjøpe noe nytt. Brukthandler og Internett kan hjelpe til med det meste. Arranger byttering (klær, dvd, mat fra kjøkkenhaven etc) eller selg ut det du ikke trenger.
 14.  La hjernen få fri fast hver dag. Nyt en stille stund. En gåtur eller rolig skitur, yoga eller en  enkel bok er alle frigjørere for god helse. Prøv å sette av en time. Helse er som sagt miljø. 8 timer i senga hver natt er løsningen på mange problemer...
 15. Klesindustrien er tøff. Miljøødeleggelser og sosial dumping er ofte minst like ille som i landbruket. Velg fortrinnsvis fairtrade og økologiske klær!
 16. Bruk alltid kollektivt hvis du har mulighet.
 17.  Engasjer deg i et miljølag eller politisk. Alle partiene trenger dedikerte miljøforkjempere. Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender samt Grønt Nettverk er blandt flere engasjerte i Vestfold.
 18. Utnytt kulturlivet. Musikk, teater, idrett, restauranter, kunst, og annet som er bra for sjelen og sinnet, er også bra for miljøet. Poenget er å la vær å handle saker og ting man ikke trenger, og heller investere i  nødvendigeter og ikke minst opplevelser. Det handler ikke om å være gjerrig, men å øke livskvaliteten, gjerne sammen med venner.
 19. Krev 100% fornybar strømgaranti av din strømleverandør. Dette koster forholdsvis lite, og er et av de viktigste signalene man kan sende på energifronten.
 20.  Mer fritid, er også økt livskvalitet. Kanskje i disse streikedager er det på tide å ta til ordet for mer fritid, enn mer lønn? Økte lønninger betyr ofte økt forbruk!
 Gode råd liker jeg!! :-) Glad miljødag til dere alle! :)

1 kommentar:

 1. Artig blogg! Blir glad av den. Finnes det oppskrift på ramsløkpesto her?

  SvarSlett

Tusen takk for at akkurat Du legger igjen en melding til Meg ;)